Alimentación del presente
Ismael Ferrer
2021
Tipus de recurs: Blog
Ismael Ferrer és professor de cuina amb més de 25 anys d’experiència en el món de l’hostaleria, molt pròxim als productors locals i a la diversitat agrícola i ramadera tradicional. A través del seu blog vol donar a conèixer la riquesa del nostre territori, «La Terra», cobrir un espai de sinergies amb persones que tinguin les mateixes inquietuds i impulsar una nova mirada al món de l’alimentació. Cerca reflexionar, proposar canvis, obrir espais, per a redissenyar un model d’alimentació en equilibri amb els regnes de la naturalesa, convençut que l’alimentació en consciència és la clau per a obrir el canvi que tots estem buscant.
#ResAPerdre
Escola d’Enginyeria Agroalimentària i Biosistemes de Barcelona (EEABB) i Càtedra UPC-Mercabarna per la Lluita contra el Malbaratament Alimentari
2021
Tipus de recurs: Video [26min: 48s]
Les pèrdues i el malbaratament alimentari són una conseqüència sistèmica del sistema alimentari globalitzat actual. Anualment, al llarg de la cadena, es malbaraten o es perden un terç dels aliments produïts per al consum humà. El malbaratament d’aliments suposa no sols una pèrdua de nutrients sinó també de recursos invertits en la seva producció, distribució i consum. Tot això, genera un gran impacte ambiental, social i econòmic que cal evitar per a aconseguir sistemes alimentaris justos i sostenibles.
VEURE CATALÀ
El cost de la fruita. Temporers sense present. Pagesia sense futur
Clara Barbal y Pablo Rogerol
2020
Llengua: Català, amb subtítols en castellà
Tipus de recurs: Trailer documental [2min: 47s]
‘El cost de la fruita’ és un retrat coral de les vides precàries dels treballadors de temporada, majoritàriament d’origen subsaharià i magrebí, i dels petits pagesos que cada estiu breguen per a tirar endavant amb uns preus de venda cada vegada més a la baixa. Aquest documental és el resultat de dos anys d’observació i seguiment de les campanyes de la fruita a Lleida. Una història de temporers sense present, d’una pagesia sense futur, una història de supervivència des de la perifèria de les perifèries, d’una terra exhausta. Un documental que explora cartografies locals i globals que, des d’Alcarràs, Torres de Segre o la Granja d’Escarp, poden explicar el món.
VEURE CATALÀ
El valor dels aliments
Fundació ENT
2021
Tipus de recurs: Calculadora en línia
Aplicació de calculadora en línia situada en la web de la campanya “El valors dels aliments”. En ella es pot realitzar el càlcul del cost ambiental, cultural, social i econòmic real de diferents aliments.
¿Qué sabemos de lo que comemos? 99 Preguntas y 99 experiencias para aprender a vivir en un mundo justo y sostenible
Ecologistes en Acció i Confederació de MRP
2017
Llengua: Castellàbr />
Tipus de recurs: Guia didàctica
Guia emmarcada dins del projecte 99 Preguntes i Experiències per a aprendre a viure en un món just i sostenible. Les preguntes, les activitats i les experiències suggerides conformaran una proposta per a transitar cap a un altre paradigma cultural urgent i necessari. S’ofereixen pautes que portin al professorat a poder treballar el tema de l’alimentació des de la proposta oberta i crítica de les preguntes, amb idees sobre possibles activitats a realitzar.
Despilfarro de alimentos ¿Pasamos a la acción?
Garúa Intervención Educativa S. Coop. Mad
2015
Tipus de recurs: Fitxa d’activitats
Fitxa d’activitats que es pot trobar en la web de recursos Temps d’actuar de la FUHEM. Aquesta activitat es pot treballar des del tercer cicle de primària fins a batxillerat. En ella a través de diferents audiovisuals i a través de dinàmiques participatives es treballa com pot afectar el balafiament alimentari, fent una reflexió sobre l’actual sistema alimentari.
Taller de etiquetado de los alimentos.
Etiquetado obligatorio
Justícia Alimentària / Hegoa
2021
Tipus de recurs: Video [11min 41s]
El vídeo explica quin tipus d’informació hem de buscar i analitzar en l’etiquetatge per a poder prendre decisions sobre la nostra alimentació que millorin la nostra salut, la salut del planeta i les condicions laborals de les persones que treballen en el sistema alimentari.
Taller de etiquetado de los alimentos.
Etiquetado NO obligatorio
Justícia Alimentària / Hegoa
2021
Tipus de recurs: Video [07min 29s]
En un aliment envasat, hi ha informació que ha d’aparèixer, que és obligatòria (com a ingredients o informació nutricional). Però hi ha una altra, que no és obligatòria i que recull el que el fabricant o la marca vol afegir. Aquesta és la part més cridanera de la presentació dels aliments i la que, finalment, ens fa triar el producte. No obstant això, moltes vegades s’utilitzen reclams que són enganyosos o que ofereixen una informació falsejada.
Gastro-Barazki. Taller de cocina saludable y vegetariana
Hika Ateneo
2021
Llengua: Castellà, Basc
Tipus de recurs: Taller i receptes
Per a canviar els nostres hàbits alimentaris és important parar esment a determinades preguntes per a prendre decisions de la forma més conscient i sostenible possible: D’on venen els aliments?, Com s’han produït?, Com les consumim?, Com els preparem? De tot això tracta el Taller de cuina saludable i vegetariana, impartit per Marta Marimón, que ens aporta a més un conjunt de riques receptes.
Sostenibilidad en la cocina.
Justicia Alimentaria
2022
Tipus de recurs: Vídeo 1 [4min 41s]; Vídeo 2 [5min 8s]; Vídeo 3 [5min 23s]
En el marc del curs “Digitalització i Sostenibilitat en la Cuina” organitzat pel Centre de Professorat de Cadis, Justícia Alimentària ha elaborat el material audiovisual que compartim aquí. Es tracta de tres vídeos d’al voltant de cinc minuts de durada cadascun que aborden, d’una banda, la relació causa-efecte entre l’el sistema agroalimentari i el canvi climàtic i, per un altre, les diferents accions que es poden adoptar en la cuina per a millorar la sostenibilitat dels processos. Dirigits originalment a professors i professores de la família d’Hostaleria de Formació Professional, poden resultar útils per a tota mena de públic, inclosos alumnes i alumnes de cicles de cuina, direcció de cuina o similars.
VEURE CASTELLÀ