Atlas de los sistemas alimentarios del cono sur
Fundación Rosa Luxemburgo
2022
Tipus de recurs: Document
En un context d’aprofundiment de les crisis desencadenades per un model econòmic neoliberal incapaç d’alimentar de manera adequada a la població, l’atles parteix del diagnòstic de la regió per a, a continuació, passar a oferir possibles sortides a aquesta situació. Recull experiències que, a més de buscar a l’enfortiment de la sobirania alimentària, són una inspiració per a polítiques públiques que vulguin promoure una vida digna en el camp i a les ciutats i garantir el dret perquè tota la població pugui menjar de manera sana i sobirana.
La vía campesina. Movimiento campesino internacional
La Vía Campesina
FITXA TÈCNICATipus de recurs: Pàgina web
Moviment internacional que reuneix milions de pagesos, agricultors petits i mitjans, sense terra, joves i dones rurals, indígenes, migrants i treballadors agrícoles de tot el món. Defensa l’agricultura pagesa vinculada a la sobirania alimentària com una manera de promoure la justícia social i la dignitat. Promou la igualtat de gènere, lluita contra totes les formes de violència contra les dones i reivindica els seus drets.
Libro blanco de la alimentación sostenible en España
Fundación Carasso i Fundación Alternativas
2022
Llengua: Castellà
Tipus de recurs: Informe
Aquest Llibre blanc recull una gran quantitat de mesures dirigides a facilitar la transició cap a un sistema alimentari sostenible a Espanya. Respon així a una visió global compartida de quins són els ingredients essencials d’aquesta aspiració. En un exercici de síntesi, podem destacar els següents cinc pilars: 1) Una ciutadania conscient i informada; 2) Un marc polític/institucional facilitador i segur; 3) Un sistema d’incentius econòmic que sigui coherent amb els objectius de la sostenibilitat alimentària; 4) Una cadena de valor equilibrada, transparent, inclusiva i resilient i 5) Una producció alimentària en equilibri amb la naturalesa
.
Red de Municipios por la Agroecología
Red de Municipios por la Agroecología
2023
Tipus de recurs: Pàgina Web
Xarxa d’entitats locals amb polítiques alimentàries basades en l’agroecologia, que té com a objectiu ajudar les administracions a construir sistemes alimentaris locals sostenibles, resilients i respectuosos amb el medi ambient; inclusius, segurs i diversificats per a assegurar menjar saludable, sostenible i accessible al conjunt de la població; i potenciadors de l’ocupació local. La Xarxa és participativa i els seus membres acorden i desenvolupen els seus objectius, plans d’acció i el seu model de funcionament.
Transgénicos en el cono sur
Alianza por la Biodiversidad
Acción por la biodiversidad
2020
Tipus de recurs: Vídeo d’animació [5min: 27s]
Aquest vídeo didàctic exposa els impactes que ha tingut en tota la regió la introducció massiva del cultiu de soia transgènica des de l’any 1996. Acaparament de la terra, concentració corporativa, desforestació, expulsió de pageses i pagesos i ús massiu de agrotóxicos són alguns d’ells. Al mateix temps es plantegen les propostes de les organitzacions pageses per a sortir de les múltiples crisis que aquest model ha provocat.
VEURE CASTELLÀ
Carn de Canó. Per què mengem tanta carn i com ens emmalalteix
Justícia Alimentària
2019
Llengua: Català, Castellà
Tipus de recurs: Informe i campanya
La campanya «Carn de canó» alerta de la insostenibilitat del sector, visibilitza el consum excessiu de carn i denúncia els seus enormes efectes en la salut. Assenyala alguns dels fils que mou la indústria càrnia que li permeten continuar operant amb total impunitat. Aquesta campanya reclama polítiques públiques que acabin amb aquest espoli de la salut de les persones i del territori pel benefici a curt termini d’unes poques empreses.
Alimentación sostenible
Fundación Daniel y Nina Carasso
2023
Tipus de recurs: Pàgina web, informació i recursos
Des de la certesa que la nostra alimentació es troba en l’encreuament de múltiples (donis)equilibris i que les decisions que prenem entorn de la nostra alimentació, des de la producció fins al consum, tenen un impacte sobre el conjunt del nostre ecosistema actual, s’argumenta la urgència d’impulsar la transició cap a una Alimentació Sostenible, necessàriament democràtica, solidària i agroecològica.
Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas
Espai col·lectiu de múltiples entitats/associacions
2023
Llengua: Castellà
Tipus de recurs: Revista en línia
“Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas” és una publicació d’informació, debat i reflexió de tot allò que sabem que condiciona la vida rural, l’agricultura i l’alimentació. Una revista de pensament crític que vol ajudar a imaginar i construir noves realitats socials i econòmiques per a deixar enrere el capitalisme.
Llaurant i Cuinant Sobirania alimentària
Justícia Alimentària
2022
Tipus de recurs: Vídeo [12min 29s] i Unitat didàctica
El vídeo recull l’opinió del professorat participant en el projecte. Llauran i Cuinan Sobirania Alimentària vol contribuir al canvi d’actituds i comportaments entre els professionals vinculats al sector de la producció i transformació d’aliments a favor d’un sistema agroalimentari de producció, comercialització i consum basats en la sobirania alimentària, des d’una mirada d’equitat de gènere.
VEURE CATALÁ
Sembrando Soberanía Alimentaria
Justicia Alimentaria
2023
Tipus de recurs: Podcast
Sèrie de podcast que aborden temes vinculats amb la sobirania alimentària des de les veus dels seus protagonistes. De la seva mà coneixerem diverses experiències de transició alimentària.
Verd o fals? Que no ens enganyi el greenwashing capitalista!
Justícia Alimentària, FETS, l’ODG, Opcions i LaCoordi
2023
Tipus de recurs: Web i Podcast
Últimament s’ha parlat molt del greenwashing de les grans empreses capitalistes que inverteixen en accions i campanyes de comunicació per a fingir ser tan verdes i sostenibles com les crisis que hem d’afrontar ho requereixen.
Així i tot, no sempre és fàcil reconèixer quan es tracta de greenwashing, ja que aquestes grans empreses compten amb la complicitat dels grans mitjans de comunicació. Per aquest motiu, ens hem unit aquestes cinc entitats per a analitzar les tècniques amb què els principals bancs del ÍBEX 35 i cinc marques clau de l’alimentació ens intenten enganyar perquè creiem que el seu compromís amb el planeta és ferm.