Biodiversidad, sustento y culturas. La soberanía alimentaria no es un mito
Alianza Biodiversidad
2023
Llengua: Castellà
Tipus de recurs: Revista
Proliferen els estudis de cas, els relats i les experiències que mostren la força de les propostes comunitàries encarnades per dones i homes que no sols no deixen lloc a dubtes de la intensa relació entre comunitats i territori, entre éssers humans i la Naturalesa, sinó que funcionen, i són responsables d’una gran part de l’alimentació humana com demostren els estudis del Grup ETC i GRAIN.
La vía campesina. Movimiento campesino internacional
La Vía Campesina
FITXA TÈCNICATipus de recurs: Web
Moviment internacional que reuneix milions de pagesos, agricultors petits i mitjans, sense terra, joves i dones rurals, indígenes, migrants i treballadors i treballadores agrícoles d’arreu del món. Defensa l’agricultura camperola vinculada a la sobirania alimentària com una forma de promoure la justícia social i la dignitat. Promou la igualtat de gènere, lluita contra totes les formes de violència contra les dones i reivindica els seus drets.
Carn de canó. Per què mengem tanta carn i com ens emmalalteix
Justícia Alimentària
2019
Llengua: Castellà, Català
Tipus de recurs: Informe i campanya
La campanya «Carn de canó» alerta de la insostenibilitat del sector, visibilitza el consum excessiu de carn i denuncia els enormes efectes que té sobre la salut. Assenyala alguns dels fils que mou la indústria càrnia que li permeten operar amb tota impunitat. Aquesta campanya reclama polítiques públiques que acabin amb aquest espoli de la salut de les persones i del territori pel benefici a curt termini d’unes poques empreses.
¿Quién nos alimentará?
¿La red campesina alimentaria o la cadena agroindustrial?
Grupo ETC
2017
Tipus de recurs: Document
Se’ns diu que la cadena alimentària agroindustrial, globalitzada i manejada per corporacions, ens ajudarà a sobreviure el caos climàtic i la inseguretat alimentària amb noves tecnologies per a una “agricultura intel·ligent”.
Suposar que la cadena alimentària agroindustrial, que funciona per l’interès comercial, alimentarà al món, no té fonaments. Assabenta’t per què!
La cadena de valor agroalimentaria digital
Grupo ETC
2022
Tipus de recurs: Document
Les grans corporacions de l’agronegoci s’estan reinventant com “digitalitzades”, ampliant el seu espectre d’extracció de valor de la gent, de la naturalesa i dels processos vitals, com l’alimentació.
Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas
Espacio colectivo de múltiples entidades/asociaciones
2020
Llengua: Castellà
Tipus de recurs: Revista en línia
“Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas” és una publicació d’informació, debat i reflexió de tot allò que sabem que condiciona la vida rural, l’agricultura i l’alimentació. Una revista de pensament crític que vol ajudar a imaginar i a construir noves realitats socials i econòmiques per deixar enrere el capitalisme.
Panel 5. Soberanía alimentaria
OCSI
2019
Llengua: Castellà
Tipus de recurs: Fitxa didàctica i conceptual
Una part de la definició del concepte sobirania alimentària comprèn els impactes negatius de l’actual model agroindustrial, especialment sobre la natura, i proposa el model de SA com a proposta per a la revitalització dels espais rurals, la gestió del territori i com a alternativa de producció, distribució i consum. S’emmarca, a més, dins de l’Educació per a la Transformació Social. Inclou activitats i recursos de suport.
Alimentación sostenible
Fundación Daniel y Nina Carasso
FITXA TÈCNICATipus de recurs: Web, informació i recursos
Des de la certesa que la nostra alimentació es troba a la cruïlla de múltiples (des)equilibris i que les decisions que prenem al voltant de la nostra alimentació, des de la producció fins al consum, tenen un impacte sobre el conjunt del nostre ecosistema actual, s’argumenta la urgència d’impulsar la transició cap a una alimentació sostenible, necessàriament democràtica, solidària i agroecològica.