Ecoberri. Un proyecto de transformación alimentaria
Gizartelur, Lapiko Catering i Leartiker
2022
Tipus de recurs: Vídeo [15min: 39s]
Projecte de transformació alimentària posat en marxa per 3 entitats: Gizartelur i Lapiko Servei d’àpats (que són entitats socials) i Leartiker (centre tecnològic alimentari) el propòsit del qual és transformar els excedents de l’horta de Gordexola (producció agroecològica) per a l’elaboració de noves conserves amb ingredients diferenciats.
VEURE CASTELLÀ/BASC
Guía de aprendizaje colaborativo basado en retos. Trabajando la Economía Social y Solidaria en la FP y la Universidad
Economistas sin Fronteras
2019
Tipus de recurs: Guia
El present treball se centra en el disseny de reptes. Pretén ser una eina senzilla, breu i pràctica que, partint de l’experiència de EsF en aquest terreny, pugui orientar al professorat d’FP i aquell professorat universitari l’alumnat del qual vagi a treballar en l’àmbit de la FP, en l’aplicació de la metodologia d’aprenentatge col·laboratiu basat en reptes de cara a fomentar el emprenentatge social amb un enfocament d’Economia Social i Solidària.
Informe 2. Transformación y artesanía alimentaria. Barreras y propuestas para su desarrollo
Geminando. Espacio agroecológico
2020
Tipus de recurs: Informe
Vinculació de l’àmbit de la Transformació Alimentària amb problemàtiques específiques del sector productiu:
– La normativa higienicosanitària, la seva falta d’adaptació a produccions petites i les dificultats amb l’administració en la interpretació d’aquesta.
– La falta de diferenciació dels processos de transformació alimentària (artesanals).
– Les dificultats -econòmiques, professionals i administratives- per a complir amb els requisits exigits per a les instal·lacions de transformació alimentària.
– La necessitat d’instal·lacions col·lectives i públiques adaptades a petites produccions (escorxadors, sales d’especejament, obradors, etc.), agreujant-se en el cas de produccions certificades segons el reglament de producció ecològica que volen diferenciar el seu producte.
VEURE CASTELLÀ
Pasos para constituir una cooperativa en el marco de la Economía social y solidaria
REAS Aragón i Ayuntamiento de Zaragoza
2020
Tipus de recurs: Pàgina web i de recursos
Des d’emprendes.net s’ofereix acompanyament a projectes d’innovació social. “Constituir una cooperativa no resulta un camí perillós quan es té una ruta ben marcada. I salvar les burocràcies administratives perquè un projecte es converteixi en una cooperativa real no és missió impossible si disposeu d’un bon equip de suport. Des d’avui compteu (…) amb el Mapa dels 10 passos per a constituir una cooperativa”.
Soste[vida]bilidad. Guía de trucos y remedios para un emprendimiento que ponga la vida en el centro
ColaBoraBora
2018
Tipus de recurs: Guia
Aquesta guia busca promoure una cultura d’emprenedoria que posi a les persones en el centre. Col·loca sobre la taula qüestions relatives a la vida de la gent emprenedora i ofereix orientacions pràctiques per a emprendre, produir i conciliar sense morir en l’intent. Volem cridar l’atenció sobre la secció de ‘casos’, on s’exposen, en primera persona, experiències de diferents emprenedores i emprenedors.
Economía solidaria. Transformar la economía para transformar nuestro mundo
Propuesta didáctica.
REAS
2019
Llengua: Castellà, Basc
Tipus de recurs: Guia didàctica
Aquesta guia parteix de la necessitat de transformar l’economia, el seu pensament i les seves pràctiques a fi de transformar el nostre món. L’economia com a construcció humana, social i històrica pot i ha de ser modificada per a orientar-se cap al benestar de les persones i les comunitats, col·locant en el seu centre la pròpia sostenibilitat de la vida i amb criteris relacionats amb el bé comú, el feminisme, l’ecologia o la justícia.
Economía solidaria. Transformar la economía para transformar nuestro mundo.
Propuesta de contenidos.
REAS
2019
Llengua: Castellà, Basc
Tipus de recurs: Guia didàctica
Aquest material està dirigit a persones i col·lectius que treballen en l’àmbit educatiu, tant formal com no formal, amb persones joves o adultes no familiaritzades amb aquestes temàtiques. La proposta didàctica aporta activitats concretar per a abordar aquestes qüestions, des d’una perspectiva d’aprenentatge vivencial i un enfocament educatiu crític i transformador.
La economía social y solidaria en el contexto educativo. Guía para el profesorado
Asamblea de Cooperación por la Paz, Red de Economía Alternativa y Solidaria de Madrid [REAS Madrid] i Asociación vecinal “La Unidad de Villaverde Este”
2018
Tipus de recurs: Guia didàctica
En aquesta guia, es proposen sessions formatives a desenvolupar dins de l’aula: Principis de l’Economia Social i Solidària; Agroecologia i Sostenibilitat Alimentària; Accions Sostenibles; Consum Responsable i Comerç Just; Desenvolupament Comunitari i Principis de l’Economia Social i Solidària; Posar en pràctica l’Economia Social i Solidària *Info